HAIRia op zorgerf Buiten-Land

Op zorgerf Buiten-Land in Putten heb ik mijn eigen kapsalon. Op dit zorgerf wonen mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege problemen met hun geheugen. Ook bezoeken mensen met beginnende dementie de dagbesteding. Zij kunnen allemaal terecht in mijn kapsalon HAIRia. Ik leg graag uit waarom ik me in deze omgeving zo thuis voel.

De bewoner bepaalt het tempo, niet ik. Dat is het eerste dat ik leerde toen ik bewoners van het zorgerf ging behandelen. In het begin wilde ik door, op naar de volgende klant. Dat werkte niet. De mensen in mijn kappersstoel werden daar onrustig van. En ik ook.
Nu heb ik het rustige tempo van het zorgerf omarmd. Vanuit die rust kan ik echt contact maken. Ik neem alle tijd voor een knipbeurt. Wil de bewoner voor het knippen eerst een kopje koffie? Dan doen we dat. We laten ons niet opjagen door de agenda.

Haakjes uit het verleden
In de gesprekken zoek ik altijd naar haakjes uit het verleden, naar herkenning, naar herinneringen. Als dit lukt, gaan de mensen je kennen en vertrouwen. Ze kijken uit naar de volgende behandeling. Als ik ze ophaal van hun kamer of uit de huiskamer gaan ze graag met me mee.

Kapsalon in het Landhuus
Ik ben op zorgerf Buiten-Land ooit begonnen op de dagbesteding aan de Keienweg in Nijkerk. Toen eigenaren Yvonne en René van der Leest in Putten een woonvoorziening voor mensen met dementie openden, ben ik daar gestart. Nu werk ik twee tot drie dagen per week in mijn eigen kapsalon in het Landhuus, het activiteitencentrum op het zorgerf. Bewoners van het zorgverblijf en deelnemers aan de dagbesteding kunnen bij mij terecht voor knippen, wassen-watergolven, wassen-föhnen en kleuren. Een permanent kan ook, maar dat is een lange zit. Niet iedereen houdt dit vol. Als extra service geef ik vaak een hoofdmassage.

Hoofdmassage
Een hoofdmassage heeft – net als het wassen van de haren – vaak een ontspannend effect. Hoofdmassage, aanraken en het behandelen van de haren is in feite een vorm van ‘snoezelen’. Mensen met dementie reageren daar vaak goed op. Dan komen bewoners onrustig binnen en gaan ze na nu hun bezoek aan de kapper zichtbaar rustiger terug naar eigen kamer of huiskamer. En ze voelen zich goed, hun haren zitten weer netjes. Dat geeft ook mij een voldaan gevoel. Ik weet dan: dit is mijn werkplek, hier voel ik me thuis.

Ria Cozijnsen

Hoe gaat het in zijn werk?
Als u op zorgerf Buiten-Verblijf in Putten komt wonen of aan de dagbesteding deel gaat nemen, krijgt u een intakegesprek. U kunt dan aangeven of u gebruik wilt maken van kapper HAIRia. Daarna neem ik contact met u op en bespreek met u hoe vaak u naar de kapper wilt en welke behandeling u wenst. Ik zet dit in de agenda en haal u op als het zover is. Gaandeweg kunnen we dit natuurlijk altijd aanpassen.